CNA Practice Questions

1. When giving postmortem care, the CNA should:

A. Perform procedure alone
B. Eleveate the HOB slightly to prevent discoloration of the face
C. Arrange legal and financial counseling
D. Be sure dentures stay in body

2. When should the CNA report resident’s weight gain or loss?

A. Whenever resident requests
B. Before breakfast each day
C. Once per shift
D. If there’s any change

3. When giving ROM exercises, the CNA should support the joint:

A. At joint with firm grip
B. Below the joint
C. Above and below the joint
D. Above the joint only

4. Which position is correct:

A. Trunk of body bent–change position every 2 hours
B. Trunk of body straight–change position every 2 hours
C. Trunk of body bent–change position every 4 hours
D. Trunk of body stright–change position every 4 hours

5. CNA’s responsibility in helping resident’s with chronic bladdar incontinence is to:

A. Offer fluids once per shift
B. Set up a toileting schedule
C. Order suppositories
D. Provide extra fiber

6. CNA’s responsibility in helping resident’s with chronic bladdar incontinence is to:

A. Offer fluids once per shift
B. Set up a toileting schedule
C. Order suppositories
D. Provide extra fiber

7. Special measures for abnormal bowel functions include:

A. Ambulation
B. Bed rest
C. Colostomy
D. Active ADL’s

8. Responsibility of nurse assistant in helping resident’s bladder retraining program is to:

A. offer foods containing fiber
B. Encourage exercise
C. Keep accurate I & O records
D. Order special fluids

9. Conditions that may cause abnormal bowel functions are:

A. Bladder and kidney infections
B. Enemas and laxatives
C. Flatus and suppositories
D. Diarrhea and constipation

10. When caring for residents with a bedpan, nurse assistant should:

A. Place it on the nightstand when not in use
B. Keep it on the floor between uses
C. Ensure that it is marked with resident’s name
D. Empty once per shift

11. Conditions that may cause abnormal urine elimination:

A. Bladder infection and constipation
B. incontinence and kidney infection
C. Excessive fluids and catheters
D. Voiding once daily and piles

12. Urinary incontinence may be caused by:

A. Overmedication
B. Blood in the urine
C. Burning sensation
D. Retention

13. Resident in the shower chair should be placed:

A. Facing door of shower stall
B. As close as possible to the shower nozzle
C. Facing inside of shower stall
D. About 2 ft. from shower nozzle

14. When resident is receiving an IV-feeding the nurse assistant should watch for:

A. Fatigue
B. Pain at the site
C. Shortness of breath
D. Thirst

15. Example of cultural/ religious dietary restriction is:

A. Jewish Orthodox–cannot have meat and dairy at the same meal
B. Roman Catholics–eat no meat or shellfish during lent
C. Christian Scientists–cant have caffeine foods or dairy products
D. Moslem/Islamic–must have Kosher meat and fast during Ramadan

16. Which of the following is considered Body Substance Precaution?

A. Wear gloves in contact with body fluids
B. Store lab specimens in frig containing food and drinks
C. Use label from Centers from Disease Control and Prevention to identify infections
D. Recap disposable razors and store in clean location

17. Which of the following statements is correct about measuring BP?

A. Do not take BP on an arm with an IV
B. A noisey room isnt a problem when taking BP
C. Diastolic reading is the first sound you hear
D. Arm should be above the heart for an accurate reading

18. Which of the following is correct about the use of a stethoscope in taking blood pressure?

A. Place thumb on diaphragm for support
B. Use fingers to hold diaphragm in place
C. Position for use with earpieces facing backwards
D. Place bell side of diaphragm on brachial pulse

19. Which of the following is correct about a mercury manometer?

A. Dial is marked off from 10 to 400
B. Dial has measurements for each 5 pts
C. Small lines between lines represent two point intervals
D. View the dial with your eye above the top of the mercury column

20. If a nurse assistant receives a complaint from a resident, the first person to report the complaint to is the:

A. Administrator
B. Charge nurse
C. Resident’s family
D. Resident’s physician

ANSWERS

1. B.
2. D.
3. C.
4. B.
5. B.
6. B.
7. C.
8. C.
9. D.
10. C.
11. B.
12. A.
13. A.
14. B.
15. A.
16. A.
17. A.
18. B.
19. C.
20. B.

 

(Certified Nursing Assistant) CNA Practice Test

10-item CNA practice test. Answers to each of these questions can be found at the bottom of this post.

1. Match the stage of pressure ulcer with it’s description.

A. Stage 1 —————————– full-thickness tissue loss in which the base is covered by slough and/or trough
B. Stage 2 —————————– full-thickness skin loss with some damage/necrosis
C. Stage 3 —————————– nonblanchable erythema of intact skin
D. Stage 4 —————————– partial-thickness skin loss
E. Unstageable —————————– full-thickness skin loss with some damage/necrosis

2. Before feeding a patient who is unable to feed himself, ensure that he is

A. In a 15-30 degree position
B. In an upright sitting position (45-90 degrees)
C. Lying down
D. Standing

3. A nursing assistant can identify herself/himself as a nurse.

A. True
B. False

4. There is an existing DNR order for a patient. Suddenly, that patient’s heart stops beating. The nursing assistant should:

A. Administer CPR immediately
B. Perform intubation
C. Stop IV drips
D. Withhold CPR and ACLS

5. When taking the blood pressure reading, place the diaphragm of the stethoscope over the:

A. Brachial artery
B. Radial artery
C. Ulnar artery
D. Carotid artery

6. The patient needs assistance with his oral routine medication given “p.c.” which means:

A. Before meals
B. After meals
C. During meals
D. At midnight

7. To address incontinence, you should implement the following five measures:

A. Do not let the patient walk regularly
B. Instruct toileting guidelines based on your own convenience
C. Know the patient’s urinary habits and routines
D. Ignore call lights for fewer bathroom visits
E. Watch out for signs such as holding the abdomen
F. Take the patient to the bathroom often
G. Provide few disposable incontinent pads
H. Place a draw sheet under the patient
I. Give reassurance and understanding

8. You are talking to a patient when you notice a sudden slurring of speech and some facial weakness which resolves by itself after a few moments. This event which is a precursor of stroke is called a:

A. Phlebitis
B. Cardiac arrest
C. Transient ischemic attack
D. Paraplegia

9. When providing perineal care for a female patient, the following guidelines need to be followed. (Select five.)

A. Use single strokes.
B. Wipe from front to back.
C. Move back and forth to clean thoroughly.
D. use same area of washcloth for cleaning.
E. Dry perineal area after washing.
F. Wipre from the anal area into the direction of the prenineum.
G. Wipe sides of labia majora then wipe the middle.
I. Rinse the anal area without contaminating the perineum.

10. A nursing assistant communicates with a patient with dementia effectively by the following means, except

A. Using short and simple sentences
B. Giving one-step commands
C. Speaking clearly and load enough for patient to hear
D. Giving detailed instructions

ANSWERS:

1. Answer in correct sequence.
A. Stage 1 – nonblanchable erythema of intact skin
B. Stage 2 – partial-thickness skin loss
C. Stage 3 – full-thickness skin loss with some damage/necrosis
D. Stage 4 – full-thickness skin loss with extensive damage
E. Unstageable – full-thickness tissue loss in which the base is covered by slough and/or trough

Also called decubitus ulcers or bed sores, pressure ulcers usually develop in bony prominences of bedridden patients.

2. Answer B. An upright sitting position is safe, comfortable and prevents aspiration of food.

3. Answer B. A nursing assistant is not licensed health care provider like a nurse who instructs and delegate tasks. Nursing assistants should always identify themselves as such or by a similar title.

4. Answer D. “Do Not Resuscitate” order is legal order based on the request of the patient or power of attorney not to administer CPR or advanced cardiac life support in the event of a respiratory and/or cardiac arrest.

5. Answer A. The bell-shaped diaphragm must be held by the thumb and index finger over the brachial artery at the inner aspect of the arm.

6. Answer A. “Post cibum” or p.c. is Latin for after meals. A nursing assistant is not legally allowed to administer medications themselves but only assist patients to take thier own medications.

7. Answer C, E, F, H, I Walking helps stimulate the urge to urinate. The toileting schedule needs to be based on the patient’s habits. Disposable pads need to be provided as much as possible to keep moisture and waste away from skin.

8. Answer C. Symptoms of a TIA can some suddenly and may last up to 24 hours. There is usually no long-lasting damage but a TIA increases the risk of a future stroke.

9. Answers A, B, E, G, I The nursing assistant should wipe from front to back using single strokes to prevent infection. Keeping the perineum dry will prevent the proliferation of germs.

10. Answer D. A patient with dementia has limited ability to process detailed steps which can contribute to confusion and agitation.

CNA Free Practice Test

1. A resident is on a bladder restringing program. The nurse aide can expect the resident to:

a. Have a fluid intake restriction to prevent sudden urges to urinate.
b. Wear an incontinent brief in case of an accident.
c. Have an indwelling urinary catheter.
d. Have a schedule for toileting.

2. A resident who has stress incontinence:

a. Will have an indwelling catheter
b. Should wear an incontinent brief at night.
c. May leak urine when laughing or coughing.
d. Needs toileting every 1-2 hours throughout the day.

3. The doctor has told the resident that his cancer is growing and he is dying. When the resident tells the nurse aide that there is a mistake, the nurse aide should:

a. Understand that denial is a normal reaction.
b. Remind the resident that the doctor would not lie.
c. Suggest the resident to ask for more tests.
d. Ask if the resident is afraid of dying.

4. A slipknot is used when securing a restraint so that:

a. The restraint cannot be removed by the resident.
b. The restraint can be removed quickly when needed.
c. Body alignment is maintained while wearing the restraint.
d. It can be easily observed whether the restraint is applied correctly.

5. When using person protective equipment (PPE) the nurse aide correctly follows Standard Precautions when wearing:

a. Double gloves when providing peri care to a resident.
b. A mask and gown while feeding a resident that coughs.
c. Gloves to remove a resident’s bedpans.
d. Gloves while ambulating a resident.

6. A client has a weak left side. When transferring the client from the bed to the wheelchair, the nurse aide should stand

a. on the right side.
b. in front of the client.
c. on the left side.
d. behind the client.

7. While making rounds at 5:30 A.M., a nurse aide finds a patient lying on the floor. What should the nurse aide do first?

a. Call 911.
b. Perform CPR.
c. Call for help.
d. Assess the client’s pulse and respirations.

8. When moving a wheelchair onto an elevator, the nurse aide should stay

a. behind the chair and pull it toward the aide.
b. behind the chair and push it away from the aide.
c. in front of the client to observe the client’s condition.
d. at the side of the wheelchair while opening the door.

9. The Foley bag must be kept lower than the client’s bladder so that

a. urine will not leak out, soiling the bed.
b. urine will not return to the bladder, causing infection.
c. the bag will be hidden and the client will not be embarrassed.
d. the client will be more comfortable in bed.

10. As an afternoon snack, the kitchen sent a diabetic client a container of chocolate ice cream. The nursing assistant should first

a. substitute diet soda for the ice cream.
b. hold the afternoon snack and report to the charge nurse.
c. call the kitchen and report the error.
d. allow the client to have half of the ice cream.

11. A sudden damage to the brain due to either hemorrhage or blockage of an artery is called:

a. multiple sclerosis
b. agnosia
c. a catastrophic reaction
d. a cerebrovascular accident

12. The NA is responsible for:

a. checking the activity calendar daily
b. assessing how well the resident performs activities
c. developing new activities for the resident
d. contacting the family if the resident is unwilling to participate

13. The NA can participate in the activity program by:

a. assessing how well the resident performs the activity
b. selecting activities that the NA enjoys
c. devising new ways to conduct the activity
d. playing checkers with the resident

14. Which area of an individual’s life is affected by his/her culture?

a. life expectancy
b. physical appearance
c. personal values
d. genetic coding

15. Culture is NOT

a. genetically determined
b. continuous and ongoing
c. passed on from generation to generation
d. socially learned

16. The nurse aide is in the employee dining room. A group of nurse aides are eating lunch together and begin discussing how rude a certain client was acting. The nurse aide SHOULD:

a. join in the conversation
b. suggest that this is not the place to discuss the client
c. be quiet and not say anything to the other nurse aides
d. return to the unit and tell the client what was said

17. The nurse aide enters a client’s room, and the client states that he has pain. What should the nurse aide do?

a. Report it to the nurse in charge
b. Tell the client to get out of bed for awhile
c. Tell the client that the pain will go away soon
d. Ignore the client’s statement

18. A client is upset and crying over the recent death of her husband. How should the nurse aide respond?

a. Tell her not to cry because it will make her feel sad
b. Close the door and leave the client to cry alone
c. Take the client to an activity to help her forget her husband
d. Sit with the client and allow her to talk about her feelings

19. Which temperature is considered MOST accurate?

a. Oral
b. Axillary
c. Groin
d. Rectal

20. What is a beginning sign of a pressure sore?

a. Swelling
b. Numbness
c. Discoloration
d. Coolness

 

Answers

  1. D
  2. C
  3. A
  4. B
  5. C
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. B
  11. D
  12. A
  13. D
  14. C
  15. A
  16. B
  17. A
  18. D
  19. D
  20. C