CNA Practice Questions

1. When giving postmortem care, the CNA should:

A. Perform procedure alone
B. Eleveate the HOB slightly to prevent discoloration of the face
C. Arrange legal and financial counseling
D. Be sure dentures stay in body

2. When should the CNA report resident’s weight gain or loss?

A. Whenever resident requests
B. Before breakfast each day
C. Once per shift
D. If there’s any change

3. When giving ROM exercises, the CNA should support the joint:

A. At joint with firm grip
B. Below the joint
C. Above and below the joint
D. Above the joint only

4. Which position is correct:

A. Trunk of body bent–change position every 2 hours
B. Trunk of body straight–change position every 2 hours
C. Trunk of body bent–change position every 4 hours
D. Trunk of body stright–change position every 4 hours

5. CNA’s responsibility in helping resident’s with chronic bladdar incontinence is to:

A. Offer fluids once per shift
B. Set up a toileting schedule
C. Order suppositories
D. Provide extra fiber

6. CNA’s responsibility in helping resident’s with chronic bladdar incontinence is to:

A. Offer fluids once per shift
B. Set up a toileting schedule
C. Order suppositories
D. Provide extra fiber

7. Special measures for abnormal bowel functions include:

A. Ambulation
B. Bed rest
C. Colostomy
D. Active ADL’s

8. Responsibility of nurse assistant in helping resident’s bladder retraining program is to:

A. offer foods containing fiber
B. Encourage exercise
C. Keep accurate I & O records
D. Order special fluids

9. Conditions that may cause abnormal bowel functions are:

A. Bladder and kidney infections
B. Enemas and laxatives
C. Flatus and suppositories
D. Diarrhea and constipation

10. When caring for residents with a bedpan, nurse assistant should:

A. Place it on the nightstand when not in use
B. Keep it on the floor between uses
C. Ensure that it is marked with resident’s name
D. Empty once per shift

11. Conditions that may cause abnormal urine elimination:

A. Bladder infection and constipation
B. incontinence and kidney infection
C. Excessive fluids and catheters
D. Voiding once daily and piles

12. Urinary incontinence may be caused by:

A. Overmedication
B. Blood in the urine
C. Burning sensation
D. Retention

13. Resident in the shower chair should be placed:

A. Facing door of shower stall
B. As close as possible to the shower nozzle
C. Facing inside of shower stall
D. About 2 ft. from shower nozzle

14. When resident is receiving an IV-feeding the nurse assistant should watch for:

A. Fatigue
B. Pain at the site
C. Shortness of breath
D. Thirst

15. Example of cultural/ religious dietary restriction is:

A. Jewish Orthodox–cannot have meat and dairy at the same meal
B. Roman Catholics–eat no meat or shellfish during lent
C. Christian Scientists–cant have caffeine foods or dairy products
D. Moslem/Islamic–must have Kosher meat and fast during Ramadan

16. Which of the following is considered Body Substance Precaution?

A. Wear gloves in contact with body fluids
B. Store lab specimens in frig containing food and drinks
C. Use label from Centers from Disease Control and Prevention to identify infections
D. Recap disposable razors and store in clean location

17. Which of the following statements is correct about measuring BP?

A. Do not take BP on an arm with an IV
B. A noisey room isnt a problem when taking BP
C. Diastolic reading is the first sound you hear
D. Arm should be above the heart for an accurate reading

18. Which of the following is correct about the use of a stethoscope in taking blood pressure?

A. Place thumb on diaphragm for support
B. Use fingers to hold diaphragm in place
C. Position for use with earpieces facing backwards
D. Place bell side of diaphragm on brachial pulse

19. Which of the following is correct about a mercury manometer?

A. Dial is marked off from 10 to 400
B. Dial has measurements for each 5 pts
C. Small lines between lines represent two point intervals
D. View the dial with your eye above the top of the mercury column

20. If a nurse assistant receives a complaint from a resident, the first person to report the complaint to is the:

A. Administrator
B. Charge nurse
C. Resident’s family
D. Resident’s physician

ANSWERS

1. B.
2. D.
3. C.
4. B.
5. B.
6. B.
7. C.
8. C.
9. D.
10. C.
11. B.
12. A.
13. A.
14. B.
15. A.
16. A.
17. A.
18. B.
19. C.
20. B.

 

CNA Practice Tests

This is a 10-item quiz to help you prepare for the real-life CNA exam. Analyze clinical scenarios and determine the best answer based on your knowledge and skills. Certified nursing assistants who take CNA practice tests like this are more likely to pass the real exam. The familiarity with the style of questions will help nursing aides earn that coveted NNAAP or CNA certification.

Certification boosts your credentials and brighten up your career prospects. You will also have gained that trust of the public that you are capable in caring for patients and residents of hospitals, nursing homes and long-term care facilities. Continue reading “CNA Practice Tests”

CNA Free Practice Test

1. A resident is on a bladder restringing program. The nurse aide can expect the resident to:

a. Have a fluid intake restriction to prevent sudden urges to urinate.
b. Wear an incontinent brief in case of an accident.
c. Have an indwelling urinary catheter.
d. Have a schedule for toileting.

2. A resident who has stress incontinence:

a. Will have an indwelling catheter
b. Should wear an incontinent brief at night.
c. May leak urine when laughing or coughing.
d. Needs toileting every 1-2 hours throughout the day.

3. The doctor has told the resident that his cancer is growing and he is dying. When the resident tells the nurse aide that there is a mistake, the nurse aide should:

a. Understand that denial is a normal reaction.
b. Remind the resident that the doctor would not lie.
c. Suggest the resident to ask for more tests.
d. Ask if the resident is afraid of dying.

4. A slipknot is used when securing a restraint so that:

a. The restraint cannot be removed by the resident.
b. The restraint can be removed quickly when needed.
c. Body alignment is maintained while wearing the restraint.
d. It can be easily observed whether the restraint is applied correctly.

5. When using person protective equipment (PPE) the nurse aide correctly follows Standard Precautions when wearing:

a. Double gloves when providing peri care to a resident.
b. A mask and gown while feeding a resident that coughs.
c. Gloves to remove a resident’s bedpans.
d. Gloves while ambulating a resident.

6. A client has a weak left side. When transferring the client from the bed to the wheelchair, the nurse aide should stand

a. on the right side.
b. in front of the client.
c. on the left side.
d. behind the client.

7. While making rounds at 5:30 A.M., a nurse aide finds a patient lying on the floor. What should the nurse aide do first?

a. Call 911.
b. Perform CPR.
c. Call for help.
d. Assess the client’s pulse and respirations.

8. When moving a wheelchair onto an elevator, the nurse aide should stay

a. behind the chair and pull it toward the aide.
b. behind the chair and push it away from the aide.
c. in front of the client to observe the client’s condition.
d. at the side of the wheelchair while opening the door.

9. The Foley bag must be kept lower than the client’s bladder so that

a. urine will not leak out, soiling the bed.
b. urine will not return to the bladder, causing infection.
c. the bag will be hidden and the client will not be embarrassed.
d. the client will be more comfortable in bed.

10. As an afternoon snack, the kitchen sent a diabetic client a container of chocolate ice cream. The nursing assistant should first

a. substitute diet soda for the ice cream.
b. hold the afternoon snack and report to the charge nurse.
c. call the kitchen and report the error.
d. allow the client to have half of the ice cream.

11. A sudden damage to the brain due to either hemorrhage or blockage of an artery is called:

a. multiple sclerosis
b. agnosia
c. a catastrophic reaction
d. a cerebrovascular accident

12. The NA is responsible for:

a. checking the activity calendar daily
b. assessing how well the resident performs activities
c. developing new activities for the resident
d. contacting the family if the resident is unwilling to participate

13. The NA can participate in the activity program by:

a. assessing how well the resident performs the activity
b. selecting activities that the NA enjoys
c. devising new ways to conduct the activity
d. playing checkers with the resident

14. Which area of an individual’s life is affected by his/her culture?

a. life expectancy
b. physical appearance
c. personal values
d. genetic coding

15. Culture is NOT

a. genetically determined
b. continuous and ongoing
c. passed on from generation to generation
d. socially learned

16. The nurse aide is in the employee dining room. A group of nurse aides are eating lunch together and begin discussing how rude a certain client was acting. The nurse aide SHOULD:

a. join in the conversation
b. suggest that this is not the place to discuss the client
c. be quiet and not say anything to the other nurse aides
d. return to the unit and tell the client what was said

17. The nurse aide enters a client’s room, and the client states that he has pain. What should the nurse aide do?

a. Report it to the nurse in charge
b. Tell the client to get out of bed for awhile
c. Tell the client that the pain will go away soon
d. Ignore the client’s statement

18. A client is upset and crying over the recent death of her husband. How should the nurse aide respond?

a. Tell her not to cry because it will make her feel sad
b. Close the door and leave the client to cry alone
c. Take the client to an activity to help her forget her husband
d. Sit with the client and allow her to talk about her feelings

19. Which temperature is considered MOST accurate?

a. Oral
b. Axillary
c. Groin
d. Rectal

20. What is a beginning sign of a pressure sore?

a. Swelling
b. Numbness
c. Discoloration
d. Coolness

 

Answers

  1. D
  2. C
  3. A
  4. B
  5. C
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. B
  11. D
  12. A
  13. D
  14. C
  15. A
  16. B
  17. A
  18. D
  19. D
  20. C