CNA Practice Examinations for 2013

Match these choices to the questions below (1-5)

A. be unable to urinate.
B. place the client in the side-lying position.
C. away from the meatus.
D. necessary for rehabilitation.
E. inserting the catheter.

1. Which of the following is NOT the nurse aide’s responsibility when caring for clients who have urinary catheters?

2. A client is on CMR and in the prone position. The nurse aide finds the client vomiting bright red blood. The nurse aide should first?

3. Encouraging a client to take part in activities of daily living (ADLs) such as bathing, combing hair, and feeding is?

4. When working with a client who has urinary retention, the nurse aide can expect that the client will?

5. When performing catheter care, the nurse aide should wash the catheter?

Multiple Choice

6. Warmth and color of fingers.

a. A patient has a new cast on her right arm. While caring for her, it is important to first observe for
b. In caring for a confused elderly man, it is important to remember to
c. A resident is blind. It is important not to
d. A patient who has difficulty chewing or swallowing will need what type of diet?

7. False imprisonment.

a. A nurse aide who applies restraints on a client without directions from the charge nurse may be accused of
b. A resident is blind. It is important not to
c. Before assisting a client into a wheelchair, the first action would be to check if the
d. Nursing assistants are responsible for

8. wash his own hands and the client’s hands.

a. When assisting a client with eating, one of the first things the nurse aide should do is
b. When counting respiration’s, the nurse aide should
c. Before assisting a client into a wheelchair, the first action would be to check if the
d. when assisting a client in learning how to use a cane, the nurse aide stands

9. Make sure the client knows how to use the call bell.

a. when assisting a client in learning how to use a cane, the nurse aide stands
b. When assisting a client with eating, one of the first things the nurse aide should do is
c. An ambulatory client is newly admitted. Before leaving the client alone, the nurse aide should
d. When giving information to the charge nurse for an incident report, the nurse aide should

10. Wheels of the chair are locked.

a. A client’s dentures are lost. The first action should be to
b. When assisting a client with eating, one of the first things the nurse aide should do is
c. Before assisting a client into a wheelchair, the first action would be to check if the
d. when lifting a heavy object, the correct method would be to bend at the

True or False

11. An elderly resident resident with Alzheimer’s cannot find her room. How can the nurse aide help the client feel more independent? → Place a familiar object on the client’s door.

12. A resident asks, “If I need help during the night, who will be there?” The nursing assistant should respond, → mechanical soft

13. During hand washing, the nurse aide accidentally touches the inside of the sink while rinsing the soap off. The next action is to → verbal abuse.

14. Nursing assistants are responsible for → doing tasks assigned by the charge nurse.

15. How often should a patient’s intake and output records be totaled? → once each shift

ANSWERS

1. E.
2. B.
3. D.
4. A.
5. C.
6. A.
7. A.
8. A.
9. C.
10. C.
11. True
12. False – It should be A resident asks, “If I need help during the night, who will be there?” The nursing assistant should respond, → “There are people here all night to help you.”.
13. False – It should be During hand washing, the nurse aide accidentally touches the inside of the sink while rinsing the soap off. The next action is to → repeat the wash from the beginning..
14. True
15. True

CNA Practice Questions

1. When giving postmortem care, the CNA should:

A. Perform procedure alone
B. Eleveate the HOB slightly to prevent discoloration of the face
C. Arrange legal and financial counseling
D. Be sure dentures stay in body

2. When should the CNA report resident’s weight gain or loss?

A. Whenever resident requests
B. Before breakfast each day
C. Once per shift
D. If there’s any change

3. When giving ROM exercises, the CNA should support the joint:

A. At joint with firm grip
B. Below the joint
C. Above and below the joint
D. Above the joint only

4. Which position is correct:

A. Trunk of body bent–change position every 2 hours
B. Trunk of body straight–change position every 2 hours
C. Trunk of body bent–change position every 4 hours
D. Trunk of body stright–change position every 4 hours

5. CNA’s responsibility in helping resident’s with chronic bladdar incontinence is to:

A. Offer fluids once per shift
B. Set up a toileting schedule
C. Order suppositories
D. Provide extra fiber

6. CNA’s responsibility in helping resident’s with chronic bladdar incontinence is to:

A. Offer fluids once per shift
B. Set up a toileting schedule
C. Order suppositories
D. Provide extra fiber

7. Special measures for abnormal bowel functions include:

A. Ambulation
B. Bed rest
C. Colostomy
D. Active ADL’s

8. Responsibility of nurse assistant in helping resident’s bladder retraining program is to:

A. offer foods containing fiber
B. Encourage exercise
C. Keep accurate I & O records
D. Order special fluids

9. Conditions that may cause abnormal bowel functions are:

A. Bladder and kidney infections
B. Enemas and laxatives
C. Flatus and suppositories
D. Diarrhea and constipation

10. When caring for residents with a bedpan, nurse assistant should:

A. Place it on the nightstand when not in use
B. Keep it on the floor between uses
C. Ensure that it is marked with resident’s name
D. Empty once per shift

11. Conditions that may cause abnormal urine elimination:

A. Bladder infection and constipation
B. incontinence and kidney infection
C. Excessive fluids and catheters
D. Voiding once daily and piles

12. Urinary incontinence may be caused by:

A. Overmedication
B. Blood in the urine
C. Burning sensation
D. Retention

13. Resident in the shower chair should be placed:

A. Facing door of shower stall
B. As close as possible to the shower nozzle
C. Facing inside of shower stall
D. About 2 ft. from shower nozzle

14. When resident is receiving an IV-feeding the nurse assistant should watch for:

A. Fatigue
B. Pain at the site
C. Shortness of breath
D. Thirst

15. Example of cultural/ religious dietary restriction is:

A. Jewish Orthodox–cannot have meat and dairy at the same meal
B. Roman Catholics–eat no meat or shellfish during lent
C. Christian Scientists–cant have caffeine foods or dairy products
D. Moslem/Islamic–must have Kosher meat and fast during Ramadan

16. Which of the following is considered Body Substance Precaution?

A. Wear gloves in contact with body fluids
B. Store lab specimens in frig containing food and drinks
C. Use label from Centers from Disease Control and Prevention to identify infections
D. Recap disposable razors and store in clean location

17. Which of the following statements is correct about measuring BP?

A. Do not take BP on an arm with an IV
B. A noisey room isnt a problem when taking BP
C. Diastolic reading is the first sound you hear
D. Arm should be above the heart for an accurate reading

18. Which of the following is correct about the use of a stethoscope in taking blood pressure?

A. Place thumb on diaphragm for support
B. Use fingers to hold diaphragm in place
C. Position for use with earpieces facing backwards
D. Place bell side of diaphragm on brachial pulse

19. Which of the following is correct about a mercury manometer?

A. Dial is marked off from 10 to 400
B. Dial has measurements for each 5 pts
C. Small lines between lines represent two point intervals
D. View the dial with your eye above the top of the mercury column

20. If a nurse assistant receives a complaint from a resident, the first person to report the complaint to is the:

A. Administrator
B. Charge nurse
C. Resident’s family
D. Resident’s physician

ANSWERS

1. B.
2. D.
3. C.
4. B.
5. B.
6. B.
7. C.
8. C.
9. D.
10. C.
11. B.
12. A.
13. A.
14. B.
15. A.
16. A.
17. A.
18. B.
19. C.
20. B.

 

(Certified Nursing Assistant) CNA Practice Test

10-item CNA practice test. Answers to each of these questions can be found at the bottom of this post.

1. Match the stage of pressure ulcer with it’s description.

A. Stage 1 —————————– full-thickness tissue loss in which the base is covered by slough and/or trough
B. Stage 2 —————————– full-thickness skin loss with some damage/necrosis
C. Stage 3 —————————– nonblanchable erythema of intact skin
D. Stage 4 —————————– partial-thickness skin loss
E. Unstageable —————————– full-thickness skin loss with some damage/necrosis

2. Before feeding a patient who is unable to feed himself, ensure that he is

A. In a 15-30 degree position
B. In an upright sitting position (45-90 degrees)
C. Lying down
D. Standing

3. A nursing assistant can identify herself/himself as a nurse.

A. True
B. False

4. There is an existing DNR order for a patient. Suddenly, that patient’s heart stops beating. The nursing assistant should:

A. Administer CPR immediately
B. Perform intubation
C. Stop IV drips
D. Withhold CPR and ACLS

5. When taking the blood pressure reading, place the diaphragm of the stethoscope over the:

A. Brachial artery
B. Radial artery
C. Ulnar artery
D. Carotid artery

6. The patient needs assistance with his oral routine medication given “p.c.” which means:

A. Before meals
B. After meals
C. During meals
D. At midnight

7. To address incontinence, you should implement the following five measures:

A. Do not let the patient walk regularly
B. Instruct toileting guidelines based on your own convenience
C. Know the patient’s urinary habits and routines
D. Ignore call lights for fewer bathroom visits
E. Watch out for signs such as holding the abdomen
F. Take the patient to the bathroom often
G. Provide few disposable incontinent pads
H. Place a draw sheet under the patient
I. Give reassurance and understanding

8. You are talking to a patient when you notice a sudden slurring of speech and some facial weakness which resolves by itself after a few moments. This event which is a precursor of stroke is called a:

A. Phlebitis
B. Cardiac arrest
C. Transient ischemic attack
D. Paraplegia

9. When providing perineal care for a female patient, the following guidelines need to be followed. (Select five.)

A. Use single strokes.
B. Wipe from front to back.
C. Move back and forth to clean thoroughly.
D. use same area of washcloth for cleaning.
E. Dry perineal area after washing.
F. Wipre from the anal area into the direction of the prenineum.
G. Wipe sides of labia majora then wipe the middle.
I. Rinse the anal area without contaminating the perineum.

10. A nursing assistant communicates with a patient with dementia effectively by the following means, except

A. Using short and simple sentences
B. Giving one-step commands
C. Speaking clearly and load enough for patient to hear
D. Giving detailed instructions

ANSWERS:

1. Answer in correct sequence.
A. Stage 1 – nonblanchable erythema of intact skin
B. Stage 2 – partial-thickness skin loss
C. Stage 3 – full-thickness skin loss with some damage/necrosis
D. Stage 4 – full-thickness skin loss with extensive damage
E. Unstageable – full-thickness tissue loss in which the base is covered by slough and/or trough

Also called decubitus ulcers or bed sores, pressure ulcers usually develop in bony prominences of bedridden patients.

2. Answer B. An upright sitting position is safe, comfortable and prevents aspiration of food.

3. Answer B. A nursing assistant is not licensed health care provider like a nurse who instructs and delegate tasks. Nursing assistants should always identify themselves as such or by a similar title.

4. Answer D. “Do Not Resuscitate” order is legal order based on the request of the patient or power of attorney not to administer CPR or advanced cardiac life support in the event of a respiratory and/or cardiac arrest.

5. Answer A. The bell-shaped diaphragm must be held by the thumb and index finger over the brachial artery at the inner aspect of the arm.

6. Answer A. “Post cibum” or p.c. is Latin for after meals. A nursing assistant is not legally allowed to administer medications themselves but only assist patients to take thier own medications.

7. Answer C, E, F, H, I Walking helps stimulate the urge to urinate. The toileting schedule needs to be based on the patient’s habits. Disposable pads need to be provided as much as possible to keep moisture and waste away from skin.

8. Answer C. Symptoms of a TIA can some suddenly and may last up to 24 hours. There is usually no long-lasting damage but a TIA increases the risk of a future stroke.

9. Answers A, B, E, G, I The nursing assistant should wipe from front to back using single strokes to prevent infection. Keeping the perineum dry will prevent the proliferation of germs.

10. Answer D. A patient with dementia has limited ability to process detailed steps which can contribute to confusion and agitation.

CNA Practice Tests

This is a 10-item quiz to help you prepare for the real-life CNA exam. Analyze clinical scenarios and determine the best answer based on your knowledge and skills. Certified nursing assistants who take CNA practice tests like this are more likely to pass the real exam. The familiarity with the style of questions will help nursing aides earn that coveted NNAAP or CNA certification.

Certification boosts your credentials and brighten up your career prospects. You will also have gained that trust of the public that you are capable in caring for patients and residents of hospitals, nursing homes and long-term care facilities. Continue reading “CNA Practice Tests”