CNA Certification Practice Test Sample Questions

1. What is the term for a device used to take the place of a missing body part?

a. Pronation
b. Abduction
c. External rotation
d. Prothesis

2. When a client has left-sided weakness, what part of a sweater is put on first?

a. Both sleeves
b. Left sleeve
c. Client’s choice
d. Right sleeve

3. It is appropriate for a nurse aide to share the information regarding a client’s status with:

a. any one the nurse aide sees fit
b. the client’s family members
c. the client’s roommate
d. the staff on the next shift

4. When helping a client who is recovering from a stroke to walk, the nurse aide should assist:

a. on the client’s strong side
b. on the client’s weak side
c. from behind the client
d. with a wheelchair

5. The nurse aide is caring for a client who is agitated. The nurse aide SHOULD:

a. speak loudly so the client can hear the instructions
b. ask to reassign the care of this client
c. talk in a slow, calm, reassuring manner
d. tell the client to be quiet

6. Factors that increase a resident’s risk of injury include:

a. Decreased Vision
b. Inability to move independently
c. Medication use
d. Decreased awareness of surroundings
e. All of the above

7. What injury are elderly patients at highest for?

a. Poisoning
b. Head Injury
c. Sharp object penetration
d. Depression
e. Falls

8. Safety measures to protect patients from being poisoned include:

a. Never leaving products out in the open where they can be ingested.
b. Give patients a smaller dose n order to be safe.
c. Have labels on all containers.
d. Only give patients the medications they ask for
e. A and C are correct

9. Most common side effects of patients on medications include:

a. Rapid heart rates of over 100 beats per minute.
b. Reduced Respiratory Rate
c. Affect balance and coordination
d. Cause drowsiness and reduce awareness.
e. Both C and D

10. Common sensory impairments that can stop effective communication between you and your patient include:

a. Aphasia
b. Inability to walk
c. Poisoning
d. Lack of sleep
e. Both A and C

11. A patient is eating dinner at his or her bed. The patient begins coughing forcibly and turns red after taking a bite of food. What should you do immediately?

a. The patient most likely is choking, the Heimlich maneuver should be performed immediately.
b. Encourage the patient to keep coughing, and make sure the bed is in an upright position.
c. Open the patients mouth, try finger sweeping the excess food out of the airway.
d. Call 911 immediately

12. You encourage the patient to keep coughing, after about 30 seconds he stops coughing and begins turning blue. The patient immediately goes unconscious and is laying on the bed in front of you. What are the appropriate steps to manage this patient?

a. Immediately turn the patient over on his or her stomach and begin back blows.
b. Call for help, have the staff members call 911, begin CPR.
c. Check the airway, perform finger sweeps, begin abdominal thrusts.
d. This patient is a candidate for the Heimlich maneuver, start Heimlich thrusts and call 911.

13. The staff calls 911, you are now finishing a set of 30 compressions, it looks as if some food is coming out of the patients mouth, what should you do?

a. Continue compressions until you have done CPR for 2 minutes.
b. Turn the patient onto his or her stomach to allow the food to come out of the airway.
c. Use a bag valve mask to try and ventilate the patient.
d. Try and remove the food that you can visualize with a finger sweep, then try to ventilate the patient with a bag valve mask.

14. You give 2 breaths with the bag valve mask and you see good chest rise. What is the next thing you should do?

a. Keep doing rescue breaths for the patient until the Paramedics arrive.
b. Continue chest compressions until the Paramedics arrive.
c. Wash the patient’s mouth out with clean water.
d. Check for a pulse, begin chest compressions if pulse is absent.

15. You check for a pulse and there is no pulse, you immediately begin chest compressions again, you are doing CPR at a ratio of 30 compressions to 2 breaths, you are going to perform this for two minutes. What should we think to do next?

a. Continue Compressions and breathing for the patient until the Paramedics arrive.
b. Recheck the airway and pulse every 3 minutes to reassess patient’s condition.
c. Consider defibrillation with an AED
d. Manually recheck the pulse after each 2 minute cycle of CPR.

16. What is the definition of Aphasia?

a. The inability to understand and interpret words.
b. The ability to remember recent events.
c. The loss of long term memory.
d. The inability to articulate words or speak.

17. If our patient has Bradycardia, what does that mean?

a. The patient is breathing slowly.
b. The patient is unconscious.
c. The patient’s heart rate is slow, below 60 bpm
d. The patient’s heart rate is fast, above 60 bpm

18. What does Afebrile mean?

a. A sudden onset of fever
b. Low Fever
c. High Fever
d. No Fever

19. The definition of Scope of Practice is?

a. Skills which the health care worker is legally able to perform.
b. Skills which the health care worker has seen performed, and believe he or she is competent enough to perform them.
c. All skills taught in class.
d. Any skill that the nursing homes or elderly care facilities request you to perform.

20. What is Rigor Mortis?

a. The patient is having problems moving his or her limbs due to rigidity.
b. High amounts of calcium in the diet causes bones to become more rigid and to splinter.
c. After death the patient’s body becomes rigid due to large amounts of calcium in the body.
d. Spasms of the muscles caused by lack of potassium.

 

Answers

  1. D
  2. B
  3. D
  4. B
  5. C
  6. E
  7. E
  8. E
  9. E
  10. A
  11. B
  12. B
  13. D
  14. D
  15. C
  16. D
  17. C
  18. D
  19. A
  20. C

Leave a Reply