CNA Exam Prep

1. When walking a resident, a gait or transfer belt is often:

a. Worn around the nurse aide’s waist for back support.
b. Used to keep the resident positioned properly in the wheelchair.
c. Used to help stand the resident, and then removed before walking.
d. Put around the resident’s waist to provide a way to hold onto the resident.

2. Which of the following statements is true about residents who are restrained?

a. They are at a greater risk for developing pressure sores.
b. They are at a lower risk for developing pneumonia.
c. Their posture and alignment are improved.
d. They are not at risk for falling.

3. A resident has diabetes. Which of the following is a common sign of a low blood sugar?

a. Fever.
b. Shakiness.
c. Thirst.
d. Vomiting.

4. When providing foot care to a resident it is important for the nurse aide to:

a. Remove calluses and corns
b. Check the feet for skin breakdown.
c. Keep the water cool to prevent burns.
d. Apply lotion, including between the toes.

5. When feeding a resident, frequent coughing can be a sign the resident is:

a. Choking.
b. Getting full.
c. Needs to drink more fluids.
d. Having difficulty swallowing.

6. The proper medical abbreviation for before meals is

a. p.c.
b. b.i.d.
c. a.c.
d. t.i.d.

7. A client diagnosed with hypertension will most likely have a history of

a. low blood pressure.
b. high blood pressure.
c. low blood sugar.
d. high blood sugar.

8. A patient who has difficulty chewing or swallowing will need what type of diet?

a. clear liquid
b. low residue
c. bland
d. mechanical soft

9. An elderly resident with Alzheimer’s disease cannot find her room. How can the nurse aide help the client feel more independent?

a. Tell her to stay in the room.
b. Have her roommate secretly watch her.
c. Place a familiar object on the client’s door.
d. Write the room number on a piece of paper.

10. How often should a patient’s intake and output records be totaled?

a. once each shift
b. twice a day
c. every four hours
d. every 12 hours

11. A patient starts to choke while eating. What should be your first step?

a. Call the head nurse for assistance
b. Immediately start the Heimlich maneuver
c. Place the bed in an upright position and tap the patient’s back
d. Call 911

12. Your patient is going through his daily exercise routine then suddenly clutches at his chest and falls down, unconscious. Select the correct order of steps to follow.

a. Call for help, use an AED (automatic external defibrillator) if available, perform CPR until medical team arrives.
b. Perform CPR, use an AED, call for help
c. Call for help, perform CPR, use an AED until medical help arrives
d. Call the head nurse, you are not trained for CPR

13. While performing CPR, your patient regains consciousness. What should you do?

a. Place the patient in a recovery position.
b. Let them get up and resume their exercise.
c. Place them in a supine position until help arrives.
d. Tell them they had a heart attack.

14. Your patient has slipped and fallen down the stairs. You are certain that they may have a lower back or neck injury. What should you do?

a. Help the patient up and wait for other paramedics.
b. Call for help and 911 and try to stabilize the patient’s neck or back
c. Do not touch the patient, call 911. You may be aggravating an injury.
d. Place pillows and blankets under the patient’s head.

15. Elderly patients are most at risk when it comes to:

a. Poisons and chemical burns
b. Head injuries
c. Depression
d. Falls

16. A confused resident tells you there is a monster in his closet. The nurse aide should:

a. Pretend to kill the monster in the closet.
b. Tell the resident there are no such things as monsters.
c. Open the closet and show the resident nothing is there.
d. Tell the resident you will take the monster home with you.

17. All of the following are clues to aggressive behavior EXCEPT:

a. Clenched jaw
b. Depressing mood.
c. Pacing
d. Rocking

18. Which environment promotes the growth of bacteria:

a. Cold, dark, moist places
b. Warm, dark, dry places
c. Warm, sunny, moist places
d. Dark, warm, moist places

19. A nurse’s aide reclines a resident in a geri-chair so the resident cannot attempt to stand. This is a violation of:

a. The resident’s right to cooperate
b. The resident’s right to be free from restraints
c. The nurse’s aide to practice safety for the residents
d. The residents right to walk

20. Once a nurse aide’s name is placed on the abuse registry for neglect, he may:

a. Never work as an aide again
b. Continue to work as a nurse’s aide as long as he abuses no one else
c. Work only with young children
d. Petition the nurse aide program to have his name removed from the abuse registry after one year

 

Answers

  1. D
  2. A
  3. B
  4. B
  5. D
  6. C
  7. B
  8. D
  9. C
  10. A
  11. B
  12. A
  13. A
  14. B
  15. D
  16. C
  17. B
  18. D
  19. B
  20. D

Leave a Reply