CNA Exam Preparation

1. If the nurse aide discovers fire in a client’s room, the FIRST thing do is:

a. call the nurse in charge
b. try to put out the fire
c. open a window
d. remove the client

2. In order to communicate clearly with a client who has hearing loss, the nurse aide should:

a. speak in a high pitched tone of voice
b. stand behind the client when speaking
c. speak in a loud and slow manner
d. look directly at the client when speaking

3. Which of the following stages of dying is usually the final stage?

a. Anger
b. Acceptance
c. Bargaining
d. Depression

4. If a client says, “God is punishing me” or “Why me?”, how should the nurse aide respond?

a. Reply, “God doesn’t punish people.”
b. Listen quietly
c. Ignore the client
d. Make jokes

5. The role of the ombudsman is to:

a. run a group of nursing homes
b. work with the nursing home to protect clients’ rights
c. control the nursing home budget
d. prepare classes that nurse aides take to learn about client hygiene

6. It is a patient’s feeding time, he has had a stroke 6 months ago. He has full use of all of his limbs and is usually able to feed himself. Today however he would like you to feed him. What is the correct step to take with this patient?

a. Feed him, It is good for him to feel taken care of by his CNA.
b. Have another CNA feed him because it would be best for him to not be totally dependent upon you.
c. Tell him that he is able to feed himself, but you will be there to assist him if needed.
d. Let him know that he is not to count on you for simple chores

7. When would you want to use alcohol scrub instead of hand washing?

a. Alcohol scrubbing is always preferred over hand washing
b. Use alcohol when you have come into contact with feces
c. Alcohol is best for killing Viruses
d. Alcohol is never preferred over hand washing

8. The most effective way to sterilize something would be to?

a. Wash the object very well with soap and water.
b. Rub alcohol and water all over the object
c. Use a chemical sterilizing solution
d. Use an autoclave to sterilize an object
e. Autoclave objects that can be heated to high temperatures, use chemicals for rubbers and or fluids that cannot tolerate high temperatures.

9. What are common ways to recognize infection in a localized wound?

a. The patients wound is painful
b. The wound has a clear draining fluid coming from it
c. The wound is red, swollen and has a smelly drainage coming from it
d. The wound is warm to the touch
e. Both C and D are correct

10. The primary cause for elderly morbidity is?

a. Cancer
b. Stroke
c. Heart attacks
d. Falls

11. If a patient does not have a bowel movement for more than ______, the patient is considered at an increased risk for developing constipation and the nurse should be notified.

a. 1 day
b. 1.5 days
c. 2 days
d. 2.5 days
e. 3 days

12. The normal heart rate/pulse rate for an adult human is 60-80 bpm.  An elevated heart rate can be expected with:

a. uncontrolled bleeding
b. a decreased body temperature
c. good physical condition (aka: a patient that is cardiovascularly fit)
d. increased vagal tone

13. Orthostatic hypotension is:

a. When a patient has a low blood pressure due to a larger body size.
b. When a patient’s blood pressure decreases following extreme exertion (such as running a marathon)..
c. When a patient experiences a decrease in blood pressure due to a change in their position
d. When a patient with hypertension is given medications that cause their blood pressure to return to normal.

14. Possible indications of an abnormal body temperature are:

a. Low temperature can indicate onset of a new infection
b. High temperature can indicate infection
c. High temperature is indicative of Pneumonia
d. Low temperature is almost always Hypothermia
e. A and B are correct

15. Which is not one of the 5 vital signs:

a. Pulse
b. Respiratory Rate
c. Confusion
d. Temperature
e. Blood Pressure

16. Why is it important to do range of motion exercises with a patient?

a. The muscles of a bed bound patient are at risk for atrophy
b. The muscles of a bed bound patient can become ischemic and die if not exercised
c. Range of motion exercises help with dementia memory loss
d. Lack of exercise can cause muscle contractures
e. A and D are correct

17. If a patient is wearing anti-embolism stocking, what would be an important thing to assess for?

a. Tingling or lack of sensation
b. Ultrasound for deep vein thrombosis every 3 days
c. Bounding Pulses
d. Headaches
e. None of the above

18. Range of motion exercises should be performed how many times per day?

a. 1-2
b. 3-4
c. 5-6
d. Once every other day
e. Twice per week

19. How do you collect a clean catch urine sample?

a. Have the patient urinate into a sterile container
b. After the patient has urinated into a container have him place the specimen in a sterile bag.
c. Have the patient urinate for 2 seconds and then allow the urine to enter the container
d. Use an alcohol swab to clean out the container prior to collecting the specimen
e. Use a sterile swab to collect the urine from the edges of the urethra

20. When performing these skills on a patient it is always important to:

a. Wash your hands before and after
b. Where gloves
c. Have consent from your patient
d. Explain exactly what you are doing throughout the procedures
e. All of the above

 

Answers

  1. D
  2. D
  3. B
  4. B
  5. B
  6. C
  7. D
  8. E
  9. E
  10. D
  11. E
  12. A
  13. C
  14. E
  15. C
  16. E
  17. A
  18. A
  19. C
  20. E

2 Replies to “CNA Exam Preparation”

Leave a Reply