CNA Free Practice Test

Sponsored Links

1. A resident is on a bladder restringing program. The nurse aide can expect the resident to:

a. Have a fluid intake restriction to prevent sudden urges to urinate.
b. Wear an incontinent brief in case of an accident.
c. Have an indwelling urinary catheter.
d. Have a schedule for toileting.

2. A resident who has stress incontinence:

a. Will have an indwelling catheter
b. Should wear an incontinent brief at night.
c. May leak urine when laughing or coughing.
d. Needs toileting every 1-2 hours throughout the day.

3. The doctor has told the resident that his cancer is growing and he is dying. When the resident tells the nurse aide that there is a mistake, the nurse aide should:

a. Understand that denial is a normal reaction.
b. Remind the resident that the doctor would not lie.
c. Suggest the resident to ask for more tests.
d. Ask if the resident is afraid of dying.

4. A slipknot is used when securing a restraint so that:

a. The restraint cannot be removed by the resident.
b. The restraint can be removed quickly when needed.
c. Body alignment is maintained while wearing the restraint.
d. It can be easily observed whether the restraint is applied correctly.

5. When using person protective equipment (PPE) the nurse aide correctly follows Standard Precautions when wearing:

a. Double gloves when providing peri care to a resident.
b. A mask and gown while feeding a resident that coughs.
c. Gloves to remove a resident’s bedpans.
d. Gloves while ambulating a resident.

6. A client has a weak left side. When transferring the client from the bed to the wheelchair, the nurse aide should stand

a. on the right side.
b. in front of the client.
c. on the left side.
d. behind the client.

7. While making rounds at 5:30 A.M., a nurse aide finds a patient lying on the floor. What should the nurse aide do first?

a. Call 911.
b. Perform CPR.
c. Call for help.
d. Assess the client’s pulse and respirations.

8. When moving a wheelchair onto an elevator, the nurse aide should stay

a. behind the chair and pull it toward the aide.
b. behind the chair and push it away from the aide.
c. in front of the client to observe the client’s condition.
d. at the side of the wheelchair while opening the door.

9. The Foley bag must be kept lower than the client’s bladder so that

a. urine will not leak out, soiling the bed.
b. urine will not return to the bladder, causing infection.
c. the bag will be hidden and the client will not be embarrassed.
d. the client will be more comfortable in bed.

10. As an afternoon snack, the kitchen sent a diabetic client a container of chocolate ice cream. The nursing assistant should first

a. substitute diet soda for the ice cream.
b. hold the afternoon snack and report to the charge nurse.
c. call the kitchen and report the error.
d. allow the client to have half of the ice cream.

11. A sudden damage to the brain due to either hemorrhage or blockage of an artery is called:

a. multiple sclerosis
b. agnosia
c. a catastrophic reaction
d. a cerebrovascular accident

12. The NA is responsible for:

a. checking the activity calendar daily
b. assessing how well the resident performs activities
c. developing new activities for the resident
d. contacting the family if the resident is unwilling to participate

13. The NA can participate in the activity program by:

a. assessing how well the resident performs the activity
b. selecting activities that the NA enjoys
c. devising new ways to conduct the activity
d. playing checkers with the resident

14. Which area of an individual’s life is affected by his/her culture?

a. life expectancy
b. physical appearance
c. personal values
d. genetic coding

15. Culture is NOT

a. genetically determined
b. continuous and ongoing
c. passed on from generation to generation
d. socially learned

16. The nurse aide is in the employee dining room. A group of nurse aides are eating lunch together and begin discussing how rude a certain client was acting. The nurse aide SHOULD:

a. join in the conversation
b. suggest that this is not the place to discuss the client
c. be quiet and not say anything to the other nurse aides
d. return to the unit and tell the client what was said

17. The nurse aide enters a client’s room, and the client states that he has pain. What should the nurse aide do?

a. Report it to the nurse in charge
b. Tell the client to get out of bed for awhile
c. Tell the client that the pain will go away soon
d. Ignore the client’s statement

18. A client is upset and crying over the recent death of her husband. How should the nurse aide respond?

a. Tell her not to cry because it will make her feel sad
b. Close the door and leave the client to cry alone
c. Take the client to an activity to help her forget her husband
d. Sit with the client and allow her to talk about her feelings

19. Which temperature is considered MOST accurate?

a. Oral
b. Axillary
c. Groin
d. Rectal

20. What is a beginning sign of a pressure sore?

a. Swelling
b. Numbness
c. Discoloration
d. Coolness

 

Answers

  1. D
  2. C
  3. A
  4. B
  5. C
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. B
  11. D
  12. A
  13. D
  14. C
  15. A
  16. B
  17. A
  18. D
  19. D
  20. C

Comments

  1. It is really nice and it is helping me to know the nature of the CNA exams