CNA Practice Exam

Sponsored Links

1. When a resident is expressing anger, the nurse aide should:

a. Correct residents misperceptions.
b. Ask resident to speak in a kinder tone.
c. Listen closely to resident’s concerns.
d. Remind resident that everyone gets angry.

2. When giving a backrub, nurse aide should:

a. Apply lotion to the back directly from the bottle.
b. Keep resident covered as much as possible.
c. Leave extra lotion on skin when completing the procedure.
d. Expect resident to lie on his/her stomach.

3. A nurse aide finds a resident looking in the refrigerator at the nurses’ station at 5 a.m. The resident, who is confused, explains he needs breakfast before he leaves for work. The best response by the nurse aide is to:

a. Help resident back into his room and back to bed.
b. Ask resident about his job and if he is hungry.
c. Tell him that residents are not allowed in the nurses’ station.
d. Remind him that he is retired from his job and in a nursing home.

4. The BEST time to prepare for a disaster is:

a. while evacuating residents
b. during lunch
c. when everyone is safely in bed
d. before it happens

5. Residents with Parkinson’s disease often require assistance with walking because they:

a. Become confused and forget how to take steps without help.
b. Have poor attention skills and do not notice safety problems.
c. Have visual problems that require special glasses.
d. Have shuffling walk and tremors.

6. During hand washing, the nurse aide accidentally touches the inside of the sink while rinsing the soap off. The next action is to

a. allow the water to run over the hands for two minutes.
b. dry the hands and turn off the faucet with the paper towel.
c. repeat the wash from the beginning.
d. repeat washing, but for half the time.

7. How should a nurse aide dress for a job interview?

a. wearing a clean t-shirt and casual slacks
b. wearing a nurse aide uniform
c. wearing a business suit, dress, or pants and dress shirt
d. wearing formal attire

8. An ambulatory client is newly admitted. Before leaving the client alone, the nurse aide should

a. ask if the client is hungry.
b. inspect the client’s skin.
c. assess the client’s intake and output.
d. make sure the client knows how to use the call bell.

9. When lifting a heavy object, the correct method would be to bend at the

a. waist, keeping your legs straight.
b. waist, rounding your shoulders.
c. knees, keeping your back straight.
d. knees and waist.

10. When should nurse aides wash their hands?

a. after eating
b. before using the bathroom
c. after client care
d. before cleaning a bedpan

11. Care plan is described as a:

a. Plan of action for a few resident with special problems
b. Form of verbal communication
c. Plan of action developed only by the resident and family
d. Plan of action for all residents to fulfill their basic needs

12. The care plan is developed by:

a. considering the schedule of the physician and other specialized medical staff
b. setting short- and long-term goals and means of achieving them
c. having the nurse assistant assess the resident’s needs
d. creating a weekly schedule of activities for the resident

13. One goal of the care plan is to:

a. allow the resident’s family to make all decisions concerning care given
b. assist the resident in fulfilling basic human needs and ADLs
c. tell the physician and medical staff what the resident’s needs are
d. provide a plan that only the nurse assistant will know what has to be done for the resident

14. Which of the following is a correct technique for answering the telephone?

a. Tell the caller the charge nurse is busy and to call back later
b. Identify yourself and the facility
c. Tell the caller you are too busy to take a message
d. Identify the facility but do not give your name

15. Which of the following is an age-related change affecting the sensory system?

a. Less hormone and adrenal production
b. Decreased number of olfactory bulbs
c. Stiffening of muscles and joints
d. Loss of teeth and weakened gums

16. A client needs to be repositioned but is heavy, and the nurse aide is not sure she can move the client alone. The nurse aide should:

a. try to move the client alone
b. have the family do it
c. ask another nurse aide to help
d. go on to another task

17. To prevent dehydration of the client, the nurse aide SHOULD:

a. offer fluids frequently while the client is awake
b. wake the client hourly during the night to offer fluids
c. give the client frequent baths
d. feed the client salty food to increase thirst

18. When transferring a client, MOST of the client’s weight should be supported by the nurse aide’s:

a. back
b. shoulders
c. legs
d. wrists

19. To be sure that a client’s weight is measured accurately, the client should be weighed:

a. after a meal
b. by a different nurse aide
c. at the same time of day
d. after a good night’s sleep

20. How many tips does a quad-cane base have?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

 

Answers

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. D
  6. C
  7. C
  8. D
  9. C
  10. C
  11. D
  12. B
  13. B
  14. B
  15. B
  16. C
  17. A
  18. C
  19. C
  20. D

Comments

  1. sandra morgan says:

    This practice is very helpful and informative it has thought me a lot