CNA Practice Test Sample Questions

1. During lunch in the dining room, a resident begins yelling and throws a spoon at the nurse aide. The best response by the nurse aide is to:

a. Remain calm and ask what is upsetting the resident.
b. Begin removing all other residents from the dining room.
c. Scold the resident and ask the resident to leave the dining room immediately.
d. Remove the resident’s plate, fork, knife, and cup so there is nothing else to throw.

2. Which of the following questions asked to the resident is most likely to encourage conversation?

a. Are you feeling tired today?
b. Do you want to wear this outfit?
c. What are your favorite foods?
d. Is this water warm enough?

3. When trying to communicate with a resident who speaks a different language that the aide, the nurse aide should:

a. Use pictures and gestures.
b. Face the resident and speak softly when talking.
c. Repeat words often if the resident does not understand.
d. Assume when the resident nods his/her head that the message is understood.

4. While walking down the hall, a nurse aide looks into a resident’s room and sees another nurse aide hitting a resident. The nurse aide is expected to:

a. Contact the state agency that inspects the nursing facility.
b. Enter the room immediately to prove for the resident’s safety.
c. Wait to confront the nurse aide when he/she leaves the resident’s room.
d. Check the resident for any signs of injury after the nurse aide leaves the room

5. Before touching a resident who is crying to offer comfort, the nurse’s aide should consider:

a. Resident’s recent vital signs.
b. Resident’s cultural background.
c. Whether resident has been sad recently.
d. Whether resident has family that visits routinely.

6. A resident has just been admitted to the facility. The nurse aide should:

a. Ignore the resident, he has too much to do anyways.
b. Introduce him to his new roommate.
c. Announce his arrival at dinner
d. Do whatever the charge nurse says.

7. One of the major causes of depression in the elderly is:

a. Inability to run their own lives.
b. Going to nursing home activities.
c. Living with their children.
d. Lack of money.

8. Various factors will change the pulse rate. Increased pulse rates can be caused by:

a. Depression
b. Exercise.
c. Sleep
d. Coma

9. The nurse aide can BEST show that he is listening to the client by:

a. changing the subject frequently
b. responding when appropriate
c. correcting the client’s mistakes
d. directing the conversation

10. Mouth care should be given to an unconscious person:

a. Once a day
b. Every two hours
c. Every shift
d. Every night

11. Which of the following is the correct way for me to sign my name?

a. T. Orick
b. T. Orick, CNA
c. Tiffany Orick
d. Tiffany Orick, CNA

12. You have made an error in charting on a resident’s chart. Which one of the following examples below is the procedure for correcting it?

a. Draw one line through it, write the word “error,” and sign your name
b. Draw one line through it, write the words “mistaken entry,” and initial
c. Erase the error, write the words “mistaken entry,” and sign your name
d. Mark several lines through it, write the word “error,” and initial

13. Which of the following is correct about a mercury manometer?

a. The dial is marked off from 10 to 400
b. The dial has measurements for each five points
c. The small lines between the lines represent two-point intervals
d. View the dial with your eye above the top of the mercury column

14. Which of the following is correct about the use of a stethoscope in taking blood pressure?

a. Place your thumb on the diaphragm for support
b. Use your fingers to hold the diaphragm in place
c. Position for use with the earpieces facing backward
d. Place the bell side of the diaphragm on the brachial pulse

15. Which of the following statements is correct about measuring blood pressure?

a. Don’t take a BP on an arm with an IV
b. A noisy room is not a problem when taking a BP
c. The diastolic reading is the first sound you hear
d. The arm should be above the heart for an accurate reading

16. Increased respiratory rate is

a. bradypnea
b. apnea
c. dyspnea
d. tachypnea

17. A male staff member is overheard telling Mary, “What a sexy top you have on today?” Mary walks away red faced. This could be considered

a. sexual abuse
b. sexual harassment
c. complimentary behavior
d. adolescent behavior

18. Mrs. White has turned on her call light four times in the last hour. When the nursing assistant goes to her room she should say, “Mrs. White,

a. Is there something I can help you with?”
b. I can’t be running to your room every fifteen minutes.”
c. Turning on your call light all the time is disturbing the other residents.”
d. Do not call us again. We are very busy.”

19. A nursing assistant is allowed to

a. give medication from the bedside table
b. give water through the nasogastric tube
c. accept orders from a physician over the telephone
d. empty the resident’s Foley catheter bag

20. When nursing assistants complain of frequent back aches, the most likely factor contributing to their back problem would be

a. pushing or pulling heavy objects
b. bending over to tie their resident’s shoe laces
c. keeping their feet shoulder width apart
d. bending their knees and lifting with their legs

 

Answers

  1. A
  2. C
  3. A
  4. B
  5. B
  6. B
  7. A
  8. B
  9. B
  10. B
  11. B
  12. B
  13. C
  14. B
  15. A
  16. D
  17. B
  18. A
  19. D
  20. B

Leave a Reply