Free CNA Practice Test Online

Sponsored Links

1. A resident who is inactive is at risk of constipation. In addition to increased activity and exercise, which of the following actions helps to prevent constipation?

a. Adequate fluid intake.
b. Regular mealtimes.
c. High protein diet.
d. Low fiber diet.

2. When dry, hard stool fills the rectum and will not pass, it is called:

a. Edema
b. Incontinence.
c. Atrophy
d. Impaction.

3. A resident who is incontinent of urine has an increased risk for developing:

a. Dementia.
b. Urinary tract infections.
c. Pressure sores.
d. Dehydration.

4. When cleansing the genital area during peri care, the nurse aide should:

a. Cleanse penis with circular motion starting from the base and moving toward the tip.
b. Replace the foreskin when pushed back to cleanse an uncircumcised penis.
c. Cleanse the rectal area first, before cleansing the genital area.
d. Use the same area on the washcloth for each washing and rinsing stroke for a female resident.

5. Which of the following is considered a normal age-related change?

a. Dementia.
b. Contractures.
c. Bladder holding less urine.
d. Wheezing when breathing.

6. When assisting a client with eating, one of the first things the nurse aide should do is

a. cut the food into bite-size pieces.
b. wash his own hands and the client’s hands.
c. butter the client’s bread.
d. provide the client with privacy.

7. A patient has a new cast on her right arm. While caring for her, it is important to first observe for

a. pulse above the cast.
b. color and hardness of the cast.
c. warmth and color of fingers.
d. signs of crumbling at the cast end.

8. Encouraging a client to take part in activities of daily living (ADLs) such as bathing, combing hair, and feeding is

a. done only when time permits.
b. the family’s responsibility.
c. necessary for rehabilitation.
d. a violation of client rights.

9. In caring for a confused elderly man, it is important to remember to

a. keep the bedrails up except when you are at the bedside.
b. close the door to the room so that he does not disturb other patients.
c. keep the room dark and quiet at all times to keep the patient from becoming upset,
d. remind him each morning to shower and shave independently.

10. Before assisting a client into a wheelchair, the first action would be to check if the

a. client is adequately covered.
b. floor is slippery.
c. door to the room is closed.
d. wheels of the chair are locked.

11. An example of a loss that the resident may have experienced is:

a. a lifetime of experience
b. spouse, friends, or pet
c. spiritual values and concerns
d. right to vote

12. The nurse assistant can help meet the resident’s spiritual needs by:

a. providing time for pleasant meals
b. sharing the same spiritual beliefs
c. talking with and listening to the resident
d. enabling the confused resident to communicate

13. The definition of “confusion” is:

a. overreacting to circumstances
b. sensory perceptions that seem real
c. behavior problem that is worse in the evening
d. disorientation to time, place, and/or person

14. Which of the following is a correct nursing approach for the resident who is confused?

a. If you treat the resident like a child, he/she will be happier
b. It is important to create a calm, orderly routing for the resident who is confused
c. Keep resident’s glasses or hearing aid because he/she might lose them
d. Never talk about the past with a resident who is confused

15. Which of the following changes is a normal part of the aging nervous system?

a. Mild slowing of movement
b. Severe confusion
c. Continuous forgetfulness
d. Mild personality change

16. When making an occupied bed, the nurse aide SHOULD:

a. put the dirty sheets on the floor
b. help the client to sit in a chair while the bed is being made
c. lower both side rails before changing the sheets
d. raise side rail on unattended side

17. Which of the following methods is the CORRECT way to remove a dirty isolation gown?

a. Pull it over the head
b. Let it drop to the floor and step out of it
c. Roll it dirty side in and away from the body
d. Pull it off by the sleeve and shake it out

18. What would be the BEST way for the nurse aide to promote client independence in bathing a client who has had a stroke?

a. Give the client a complete bath only when the client requests it
b. Encourage the client to do as much as possible and assist as needed
c. Leave the client alone and assume the client will do as much as she can
d. Limit the client to washing her hands

19. A safety device used to assist a DEPENDENT client from a bed to a chair is called a:

a. posey vest
b. hand roll
c. transfer/gait belt
d. foot board

20. If a nurse aide needs to wear a gown to care for a client in isolation, the nurse aide MUST:

a. wear the same gown to care for all other assigned clients
b. leave the gown untied
c. take the gown off before leaving the client’s room
d. take the gown off in the dirty utility room

 

Answers

  1. A
  2. D
  3. C
  4. B
  5. C
  6. B
  7. C
  8. C
  9. A
  10. D
  11. B
  12. C
  13. D
  14. B
  15. A
  16. D
  17. C
  18. B
  19. C
  20. C

Comments

  1. Latoya Davis says:

    I was taught to never put clean or dirty linen on the floor. (Question 16). When making an occupied bed, it seems very clear to rise side rails on the unattended side.

  2. Kresten Mulbah says:

    no 16.. i think its D

  3. Nikita says:

    Number 16 is not A it’s D that needs to be fixed A.S.A.P you are supposed to put dirty linen in dirty linen container not on the floor.

  4. countess says:

    I think number 11 is b and not d

  5. yvonne nuamah says:

    i realy love this, can wehave more questings?

  6. Dawn says:

    Are these questions the same as on the naces exam?

  7. Emily says:

    Number 11 is suppose to be “B” Spiritual Values and Concerns, not “D” the right to vote