Free CNA Practice Test

1. In giving care according to the client’s Bill of Rights, the nurse aide SHOULD:

a. provide privacy during the client’s personal care
b. open the client’s mail without permission
c. use the client’s personal possessions for another client
d. prevent the client from complaining about care

2. The LAST sense a dying client will lose is:

a. smell
b. hearing
c. taste
d. sight

3. A client wakes up during the night and asks for something to eat. The nurse aide SHOULD:

a. check client’s diet before offering nourishment
b. tell the client nothing is available at night
c. explain that breakfast is coming in three hours
d. tell the client that eating is not allowed during the night

4. The normal aging process is BEST defined as the time when:

a. people become dependent and childlike
b. Alzheimer’s disease begins
c. normal body functions and senses decline
d. people are over sixty-five years of age

5. If a client is confused, the nurse aide should:

a. ignore the client until he starts to make sense
b. restrain the client so that he does not hurt himself
c. keep the client away from other clients
d. help the client to recognize familiar things and people

6. Fred puts on his call light and requests help to the bathroom. The nursing assistant is walking in the hall to go on break. What action should the nursing assistant take?

a. Tell Fred he has to wait until break is over.
b. Tell Fred another nursing assistant will help him.
c. Let the light ring until someone else responds.
d. Take Fred to the bathroom and then go on break.

7. What attitude should a nursing assistant display when dealing with a terminally ill resident?

a. Compassion
b. Distance
c. Negligence
d. Enthusiasm

8. The nursing assistant finds the terminally ill resident crying in bed. What is the nursing assistant’s best response to this situation?

a. Encourage the resident to stop crying.
b. Offer to stay with resident and discuss the situation.
c. Assure the resident it will be okay.
d. Leave the room to provide privacy.

9. Which of the following is true about fecal impaction?

a. Lubricant is not needed for unresponsive resident.
b. Fecal impaction is an emergency. The doctor should be notified immediately.
c. Fecal impaction can cause abdominal pain and cramping.
d. A resident with loose, watery stool cannot have an impaction.

10. While applying a binder, it becomes loose or wrinkled. What does the nursing assistant do?

a. Secure pins so they face the incisional area.
b. Reapply the binder so that firm, even pressure is exerted over the area.
c. Make sure the binder is always warm and dry.
d. Only reapply binder if it becomes soiled.

11. Inactivity and immobility may cause all of the following except for

a. skin breakdown.
b. permanent contractures.
c. increased intestinal peristalsis.
d. secretions remaining in the lungs.

12. The nurse aide knows that the term “up ad lib” means the client

a. is not permitted out of bed.
b. is independent with balanced periods for rest and activity.
c. is out of bed at mealtime only.
d. will need assistance of two for all activities of daily living.

13. Mr. Perez is very weak and uncoordinated from a previous stroke. The nurse aide selects which device to assist Mr. Perez in walking safely?

a. geri-chair
b. transfer belt
c. trochater roll
d. Hoyer lift

14. A common sign of approaching death is

a. increased appetite.
b. normal or elevated signs.
c. severe, unceasing pain.
d. decreased body functions

15. The BEST definition of the rang-of-motion term abduction is to

a. bring a body part to a center or middle line.
b. bend the sole of the foot.
c. overextend a limb or part.
d. move a body part away from a center or middle line.

16. As the nurse aide begins his/her assignment, which of the following should nurse aide do first?

a. Collect linen supplies for the shift.
b. Check all nurse aide’s assigned residents.
c. Assist a resident that has called for assistance to get off the toilet.
d. Start bathing a resident that has physical therapy in one hour.

17. Which of the following would affect a nurse aide’s status on the state’s nurse aide registry and also cause the nurse aide to be ineligible to work in a nursing home?

a. Having been terminated from another facility for repeated tardiness.
b. Missing a mandatory infection control inservice training program.
c. Failing to show up for work without calling to report the absence.
d. Having a finding for resident neglect.

18. To help prevent the spread of germs between patients, nurse’s aides should:

a. Wear gloves when touching residents.
b. Hold supplies and linens away from their uniforms.
c. Wash hands for at least two minutes after each resident contact.
d. Warn residents that holding hands spreads germs.

19. When a sink has hand-control faucets, the nurse aide should use:

a. A paper towel to turn the water on.
b. A paper towel to turn off the water.
c. An elbow, if possible to turn the faucet controls on and off.
d. Bare hands to turn the faucet controls both on and off.

20. When assisting a client who is using the commode, it is important to

a. leave the call light within reach.
b. lock the door to promote privacy.
c. stand next to the client until the client is finished.
d. restrain the client to prevent a fall.


 

Answers

  1. A
  2. B
  3. A
  4. C
  5. D
  6. D
  7. A
  8. B
  9. C
  10. B
  11. C
  12. B
  13. B
  14. D
  15. D
  16. C
  17. D
  18. B
  19. B
  20. A

Leave a Reply