Sample Test Questions for CNA Exam

1. The nurse aide is asked by a confused client what day it is. The nurse aide should:

a. explain that memory loss is natural and the date is not important
b. ignore the request
c. point to the date on a calendar and say the date
d. provide the date and then test the client later

2. To avoid pulling the catheter when turning a male client, the catheter tube must be taped to the client’s:

a. bed sheet
b. upper thigh
c. bed frame
d. hip

3. A nurse aide can assist clients with their spiritual needs by:

a. taking clients to the nurse aide’s church
b. allowing clients to talk about their beliefs
c. avoiding any religious discussions
d. talking about the nurse aide’s own spiritual beliefs

4. A nurse aide MUST wear gloves when:

a. feeding a client
b. doing peri-care
c. giving a back rub
d. doing range of motion

5. When getting ready to dress a client, the nurse aide SHOULD:

a. get the first clothes the nurse aide can reach in the closet
b. give the client a choice of what to wear
c. use the clothes the client wore the day before
d. choose clothes that the nurse aide personally likes

6. What would be indicative of a Stage 3 Pressure Sore?

a. An area that is red and usually over a bony prominence.
b. An area where pressure has caused a loss of so much skin and tissue that the muscle or bone is visible.
c. A sore that extends past the dermis and the subcutaneous layer (Fatty tissue) is Visible.
d. A sore that has worn away the epidermis of the skin, leaving a small pink sore.

7. One of the best measures a CNA can take to prevent skin irritation of a patient is:

a. Cleanse the patients skin of Urine and Feces.
b. Use Baking soda regularly on the patients skin.
c. Keep the patient’s limbs away from his or her body.
d. Turn the Patient every 10 minutes.

8. What are the main types of nutrients our patient needs?

a. Water
b. Carbohydrates
c. Protein
d. Fats
e. All of the Above

9. Why is it important for intake and output of fluids to be measured?

a. If intake exceeds the patients output the patient could be overloaded with fluid which could cause swelling.
b. If output exceeds intake, the patient may be dehydrated.
c. If intake exceeds output the patient may be dehydrated.
d. If intake exceeds the patients output, this can cause constipation
e. Both A and B are correct

10. Proper hand washing procedure includes:

a. Lathering hands for at least 5 minutes
b. Rinse with cold water for 1 minute
c. Use warm water and soap from the hands to the wrist
d. Keep your elbows below your hands to allow bacteria to run say from the hands

11. Objective data is any information that is fact.  This means that the information is unbiased and multiple people should be able to interpret the information in the same way.  All of the following are an example of objective data except for:

a. The patient weighs 160 pounds.
b. The patient has been hospitalized for 3 days.
c. The patient’s temperature is 100.3F.
d. The patient’s pain level is 3 out of 10.
e. The patient has a bed sore.

12. A patient’s chart is a legal document.  If something is mistakenly written on the chart, the correct action is to:

a. Draw a single line through the incorrect information with blue or black ink. Write “Error,” explain the reason for the error, and write your initials.
b. Use correction ink so the page looks neat and then write in the correction information with black or blue ink. Also write your initials.
c. Scratch out the error with red ink, explain the reason for the error, write in the correct information, and write your initials.
d. Get a new chart and re-write all the correct information in any ink color as long as it’s consistent.

13. Charting is an accurate record of the patient’s medical care while in hospital (including therapies given, treatments performed, and the patient’s progress).  Information typically included in the chart include all of the follow except:

a. Vital signs
b. Names of visitors
c. Intakes and outputs
d. Assessments
e. Procedures

14. Charting by exception is:

a. Without a template so the nurse has the ability to tailor the format of their charts to how they feel is most efficient.
b. Recording your patient’s progress only twice a day so that you have more time to provide exceptional care.
c. Recording the patient’s progress based on the Subjective, Objective, Assessments, and Plans headings.
d. Recording the patient’s progress based on the Problem, Intervention, and Evaluation headings.
e. Having a template chart with pre-formed assessments that require recorded assessments only when abnormal findings are noted.

15. When calculating total fluid intake during a 24 hour period, all of the following should be included expect for:

a. Any liquids per os
b. Any IV fluids
c. Any eye or skin ointments that are absorbed
d. Pudding per os
e. Any tube feeding

16. The process for performing a bed bath includes:

a. Fill a Basin with warm water and between 105 and 115 degrees
b. Allow the Patient to bathe himself as much as possible
c. Use a different wash cloth for each part of the body
d. Cover the patient as well as possible to maintain his or her dignity
e. All of the above are proper techniques for a bed bath

17. During bathing why is Perineal care so important?

a. This part of the body has urine and feces associated with it, which can cause irritation or sores if not cleansed properly
b. If done properly perineal care will decrease chances of a UTI
c. It gives the CNA the chance to inspect the perineal area
d. B and C are correct
e. All of the above are correct

18. When monitoring an indwelling catheter the nurse should be altered if:

a. If the urine output is less then 30cc’s per hour or greater then 400cc’s per hour.
b. If the Urine output is greater than 30cc’s per hour or less then 400cc’s per hour
c. If the urine is cloudy, has an unusual color, or is blood tinged
d. If the urine is unusually clear, or light yellow
e. A and C are correct

19. When feeding a patient a helpless patient could be in great danger of aspirating food or drink, signs of aspiration include?

a. Forceful coughing or a wet sounding voice after swallowing a bite of food.
b. The patient requires multiple attempts at swallowing
c. Unusual head movements while trying to swallow
d. Inability to speak
e. A, B, and C are correct

20. Proper feeding techniques are:

a. One spoonful per bite
b. Feed the patient while laying flat and supine
c. Feed the patient slowly, making sure all food is swallowed
d. Allow the spoon to go to the back of the tongue, rotate it and bring it back out of the mouth.
e. A and B are correct

 

Answers

  1. C
  2. B
  3. B
  4. B
  5. B
  6. C
  7. A
  8. E
  9. E
  10. C
  11. D
  12. A
  13. B
  14. E
  15. C
  16. E
  17. E
  18. E
  19. E
  20. C

Leave a Reply